Chia de Gracia Gurkmeja, Pulver

199 kr
Produkten är slut i lager :(

Gurkmeja utgör naturens eget kortison. Ett av dess mest effektiva verkningsområden är att lindra olika sorters krämpor och smärttillstånd. Den verksamma substansen vid behandlingen av inflammationer och värk heter kurkumin. Det är viktigt att den gurkmeja som används verkligen är undersökt vad gäller förekomsten av kurkumin, eftersom halten varierar kraftigt mellan skördarna. I Chia de Garcias gurkmeja för hästar är den konstaterade halten kurkumin så hög som 2 – 4 %. Det finns gott om forskningsresultat visavi kurkuminets verkan på olika typer av inflammationer.

Inom medicinen används gurkmeja för behandling av inflammationer och värk, särskilt vid sjukdomar i stöd- och rörelseorganen. Gurkmeja minskar värken lika effektivt som paracetamol och kan därför även vara en stor hjälp vid artrossymtom.

Gurkmeja är antibakteriellt och en stark antioxidant, som minskar överlevnadsförmågan hos bl a olika slags bakterier, virus och jästsvampar. Ett viktigt användningsområde är magproblem. Gurkmeja kan användas mot olika typer av magproblem hos hästar och hundar, där magproblemen är kopplade till t ex irriterad tarm eller andra matsmältningsstörningar. Gurkmeja minskar även uppkomsten av tarmgaser och utjämnar och neutraliserar tarmarnas och kroppens pH-värde. Forskning har visat att kurkumin även har en positiv effekt på inflammationsvärdena i njurar och lever (verkar rengörande och stärkande).

Gurkmeja fungerar synergistiskt tillsammans med ingefära och lakritsrot.

Vi rekommenderar att gurkmejan blandas ut med lite fett (t ex chia, hampa eller annan bra, oljehaltig råvara) samt ett stänk svartpeppar, eftersom undersökningar visat att piperinet i svartpepparn mångfaldigar upptaget av kurkumin, den verksamma komponenten i gurkmejan. Även quercetin, som finns i äppelskal, förbättrar gurkmejans effekt i kroppen.

Dosering: häst 500 kg ½ msk - 2 msk.

Hundar: 1- 2 tesked / dag.

OBS! Hästar som är allergiska för björk och bollard pollen kan vara cross allergisk mot gurkmeja och utveckla symtom.

Ingen dopningskarens, rekommenderas ej vid dräktighet.

Gurkmeja kan även användas utvändigt vid behandling av exempelvis inflammationer, svamp och ärr hos hästar och hundar. Om hästen/hunden har känslig hud, prova först med en liten mängd gurkmejesalva lokalt, innan du smörjer in ett större område.

Gurkmejesalva:

0,6 dl pulver av gurkmeja

1/2 tsk svartpeppar

1,25 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en liten kastrull på medelhög värme; blanda kontinuerligt tills blandningen blir till en tjock smet. Salvan blir snabbt klar, så du får passa den så den inte bränner fast. Förvara den avsvalnade salvan i kylskåpet.

Sprid ut salvan på huden över det område som ska behandlas. Låt salvan verka i en halvtimme och tvätta sedan bort den. Vänta ett dygn och håll koll på eventuella symtom. Gurkmeja ger en tillfällig gulfärgning av huden, men färgen försvinner efter några tvättar.

Gurkmeja som lindring mot inflammationer och ärr
Blanda pulver av gurkmeja i vatten så att du får en smet. Sprid ut på den plats som kräver behandling och täck över med en bomullsgasbinda eller ett plåster.

Gurkmeja vid behandling av svampinfektioner

Mot svampinfektioner kan du prova med att doppa en bomullstuss i gurkmejesalva och linda den runt det ställe som ska behandlas.